NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

Pentru sănătatea sugarului tău, informează-te corect! Apelează la specialiști!

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

NOUTĂȚI ÎN DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI LA SUGAR

foto-copii-pediatrie-sibiu-19

Ce se pare că se știe și… ”e bătut în cuie” ?!

OMS recunoaște că alimentația sugarului a devenit o problemă de sănătate publică, nu doar o opțiune personală de stil de viață, obiceiuri și cultură. Studiile au arătat că impactul alimentației copilului în primele 1000 de zile de viață este decisiv pentru creșterea armonioasă a copilului tău. Dezechilibrele nutriționale precoce sunt cauza demonstrată a multor boli – alergii, cancer, sindroame metabolice, boli autoimune, tulburări psihoemoționale și de comportament.

Din punct de vedere strict trupesc diversificarea înseamnă completarea alimentației lactate cu alimente solide, pentru o bună dezvoltare fizică a sugarului tău, cu vârste începând de la 4-6 luni!

Din alt punct de vedere, , mult mai complex, diversiificarea înseamnă să deschizi o poartă copilului tău spre cunoașterea lumii prin alimente: este vorba despre gust, miros, culoare, apetit; este o poartă spre dobândirea unor noi abilități (începe să mănânce singur, să folosească lingurița, cănița, etc); este vorba despre primele ”declarații de independență” personală (face alegeri, are preferințe alimentare, refuză anumite preparate), etc.

Precizări!

  • Cu alte cuvinte, rămâne valabil principiul : ” Breast is best!” pe toată perioada diversificării, ca ajutor în acceptarea noilor provocări.
  • Diversificarea alimentației la sugar începe la 6 luni, pentru cei alăptați la sân și de la 4 luni pentru cei care primesc lapte praf.
  • Schema clasică de introducere a alimentelor solide, asociațiile alimentare corecte, principiile generale de diversificare le-am prezentat deja în alte articole.

 Vă invit să parcurgeți și articolele de context: ” Principiile diversificării”, ” Greșeli în alimentația sugarului”,” Autodiversificarea la sugar”, etc.

Situații des întâlnite:

  • Zice mama: ”Mi-e frică să-i dau alimente solide ca să nu se înece” ….Oare e justificată frica? NU! Sugarul normal dezvoltat neuromotor e suficient de matur ca să înghită singur corect alimentele. Nu temporizați prea mult, deoarece diversificarea și autodiversificarea sunt esențiale pentru progresul său fizic și intelectual. Din experiența mea, se îneacă sugarii care nu sunt supravegheați corect în timpul mesei sau cei cărora li se dau alimente necorespunzătoare vârstei.
  • Zice mama: ”I -am introdus prima dată fructele” , considerându -le alimente ușoare și mai bine tolerate. Greșit! Fructele conțin multe zaharuri care necesită pentru digestie un pachet enzimatic complex. Unele fructe dau intoleranță sau chiar alergie digestivă. Piureurile de fructe se propun sugarului începând cu vârsta de 6 luni. Sucul de fructe este prost tolerat, mai ales în combinație cu laptele, la aceeași masă. Cantitatea maximă propusă: maxim 50 ml/zi.
  • Zice mama: ” I-am dat iaurt degresat de la 4 luni!” , pe care îl consideră ”o gustare ușoară” Greșit! Recomand temporizarea introducerii lactatelor, deoarece sugarul primește suficient aliment lactat prin alăptare la sân, lapte praf, piureuri de cereale specifice. Recomand de la 6-7 luni oferirea de lactate integrale, deoarece intoleranțele și alergiile se referă la proteinele din laptele animal și nu la grăsimile lor.

Ce-i nou în schema de diversificare a alimentației la sugar?

Mă întreabă mamele: ” Când să încep diversificarea la copilul meu?” Vârsta e flexibilă, funcție de statusul nutrițional al sugarului, stare de sănătate sau boală, stadiu de dezvoltarea neuromotorie și intelectuală, acceptabilitate, genetică…. Nu putem generaliza!

ESPGHAN recomandă ca în intervalul 4-7/8 luni să fie introduse aproape toate alimentele din schema de diversificare! Se poate începe de la 4 luni de viață, la sugarul alimentat natural, sub supraveghere și consiliere pediatrică de specialitate, cu personalizarea dietei funcție de creștere și dezvoltare, de toleranță,de zestre genetică și obiceiuri familiale. ..Și asta este o noutate!

Explicație:

Studiile clinice recente au arătat că educația toleranței alimentare la copil, inclusiv la cei cu antecedente de alergie în familie – începe încă din viața intrauterină, prin intermediul dietei gravidei – noutate absolută!!! Educația se continuă pe perioada alăptării prin intermediul hranei mamei care alăptează. Și, în sfârșit, se desăvârșește odată cu diversificarea alimentației sugarului.

S-a demonstrat de curând că, la sugarii alimentați la sân, mai ales la cei care prezintă sensibilități alimentare, introducerea alimentației complementare precoce, încă de la 4 luni, scade riscul de alergii și intoleranțe alimentare…Foarte important! Se numește ” inducția toleranței orale precoce” – adică expunerea controlată la alimente cu potențial de alergizare, dar considerate esențiale pentru dezvoltarea copilului tău: ouă, lactate, pește, citrice, orezul (care nu este de regulă considerat aliment alergen)/ dovleacul, mazăre, fasole verde, lapte alternativ vegetal (de soia, migdale, cocos), crustacee, alge, etc …Sunt cam 170 de astfel de alimente considerate alergene. Iar laptele mamei s-a demonstrat a fi o punte între experiențele alimentării cu lucruri noi și experiențele percepute prin dieta mamei în viața intrauterină. Mai mult, laptele mamei, prin compoziția sa, ajută la creșterea toleranței alimentelor noi introduse. Asta-i tot o noutate!

De ce de la 4 luni?

Pentru că, în perioada 4-7/8 luni funcționează așa numita ”fereastră de oportunitate” când toleranța digestivă imună e maximă și riscul de respingere este minim, chiar la cei cu antecedente specifice. După 7-8 luni, riscul de respingere a alimentelor solide și declanșarea de alergii și intoleranțe – crește.

Concluzie!

Diversificarea (introducerea alimentației complementare) la sugar trebuie să fie definită prin diversitate. Ce aliment și în ce cantitate depinde de fiecare sugar în parte. Mai mult, vârsta de debut a alimentației complementare și structura schemei de diversificare trebuie stabilită împreună cu medicul specialist pediatru.

Și, nu uitați! Pediatrul este singurul nutriționist al copilului vostru mic sau mare!

 

 

Articole similare

educatie-medicala-pediatru-sibiu-16

COLICILE ABDOMINALE

Data publicarii: 2023-09-04 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
educatie-medicala-pediatru-sibiu-10

CU BEBE LA ”Spa”. MASAJUL

Data publicarii: 2018-03-13 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-19-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa” BAIA GENERALĂ

Data publicarii: 2018-02-19 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar
poza-15-oct-2017

CU BEBE LA ”Spa”! BAIA PARȚIALĂ

Data publicarii: 2018-02-03 Publicat in Categorie: Nou-nascut si sugar

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii