Ce-i nou în schema de diversificare a alimentației la sugar?
Mă întreabă mamele: ” Când să încep diversificarea la copilul meu?” Vârsta e flexibilă, funcție de statusul nutrițional al sugarului, stare de sănătate sau boală, stadiu de dezvoltarea neuromotorie și intelectuală, acceptabilitate, genetică…. Nu putem generaliza!
ESPGHAN recomandă ca în intervalul 4-7/8 luni să fie introduse aproape toate alimentele din schema de diversificare! Se poate începe de la 4 luni de viață, la sugarul alimentat natural, sub supraveghere și consiliere pediatrică de specialitate, cu personalizarea dietei funcție de creștere și dezvoltare, de toleranță,de zestre genetică și obiceiuri familiale. ..Și asta este o noutate!
Explicație:
Studiile clinice recente au arătat că educația toleranței alimentare la copil, inclusiv la cei cu antecedente de alergie în familie – începe încă din viața intrauterină, prin intermediul dietei gravidei – noutate absolută!!! Educația se continuă pe perioada alăptării prin intermediul hranei mamei care alăptează. Și, în sfârșit, se desăvârșește odată cu diversificarea alimentației sugarului.
S-a demonstrat de curând că, la sugarii alimentați la sân, mai ales la cei care prezintă sensibilități alimentare, introducerea alimentației complementare precoce, încă de la 4 luni, scade riscul de alergii și intoleranțe alimentare…Foarte important! Se numește ” inducția toleranței orale precoce” – adică expunerea controlată la alimente cu potențial de alergizare, dar considerate esențiale pentru dezvoltarea copilului tău: ouă, lactate, pește, citrice, orezul (care nu este de regulă considerat aliment alergen)/ dovleacul, mazăre, fasole verde, lapte alternativ vegetal (de soia, migdale, cocos), crustacee, alge, etc …Sunt cam 170 de astfel de alimente considerate alergene. Iar laptele mamei s-a demonstrat a fi o punte între experiențele alimentării cu lucruri noi și experiențele percepute prin dieta mamei în viața intrauterină. Mai mult, laptele mamei, prin compoziția sa, ajută la creșterea toleranței alimentelor noi introduse. Asta-i tot o noutate!
De ce de la 4 luni?
Pentru că, în perioada 4-7/8 luni funcționează așa numita ”fereastră de oportunitate” când toleranța digestivă imună e maximă și riscul de respingere este minim, chiar la cei cu antecedente specifice. După 7-8 luni, riscul de respingere a alimentelor solide și declanșarea de alergii și intoleranțe – crește.
Concluzie!
Diversificarea (introducerea alimentației complementare) la sugar trebuie să fie definită prin diversitate. Ce aliment și în ce cantitate depinde de fiecare sugar în parte. Mai mult, vârsta de debut a alimentației complementare și structura schemei de diversificare trebuie stabilită împreună cu medicul specialist pediatru.
Și, nu uitați! Pediatrul este singurul nutriționist al copilului vostru mic sau mare!