DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 2

” A mânca este o necesitate. A mânca inteligent este o artă”
Francois de la Rochefoucauld

DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 2

DESPRE HRANA COPILULUI TĂU 2

be-healthy

Nu toți copiii trebuie să manânce aceleași alimente chiar dacă au aceeași vârstă și aceleași nevoi de creștere.

Fiecare copil e o ”bijuterie” unică, aparte, care are propria zestre genetică, toleranță specifică și mai ales comportamente alimentare diferite. Și dacă mai punem la socoteală că alimentația este un act aproape cultural, cu obiceiuri familiale puternic înrădăcinate, înțelegem greutatea oricărui demers pentru schimbarea obișnuințelor alimentare ale unui copil. Ca urmare, acesta este motivul pentru care  regimurile generalizate eșuează întotdeauna. Citești sau ți se spune în principiu cum ar fi bine, dar la tine și la copilul tău nu se aplică!

Și atunci ce faci cu copilul care este ”prea gras” sau ”prea slab”, cu dureri de burtică fără cauză aparentă, cu erupții pe piele care nu sunt alergice, cu copilul obosit fără motiv, palid, cu cearcăne și prost dispus, cu tot felul de capricii la masă, care nu doarme liniștit,refuză alimente care-i plăceau când era bebe, câteodată constipat, câteodată cu diaree, dar care în majoritatea cazurilor are ”analize” bune, e aparent sănătos dar veșnic răcit?

Este cert demonstrat prin studii medicale ample că schimbarea viziunii asupra alimentației conduce adesea la îmbunătățirea stării de sănătate indiferent de vârstă, dar mai ales la copil.

Eu nu cred că suntem ceea ce mâncăm și nici că o alimentație sănătoasă ne ferește chiar de toate bolile! Dar, cu siguranță , dacă importanța unei alimentații sănătoase și specifice nevoilor de vârstă ale copilului ar fi mai bine înțeleasă și aplicată, copiii noștri s-ar bucura de o sănătate mai bună și de o creștere mai armonioasă. Poate că nu ar mai fi necesare atâtea tratamente cu medicamente.

Știați că…există rahitismul celui de-al doilea puseu de creștere ( pubertară)? Nu prea cunoscut, insidios, însoțit de un întreg corolar de manifestări specifice pubertății, mult mai greu de recunoscut și de tratat?

Știați că… administrarea de calciu și magneziu în exces la copilul în creștere poate duce la calcifierea precoce a cartilagiilor de creștere și osificarea nucleilor de creștere? Rezultatul nedorit: copilul rămâne mai mic de statură decât a fost programat genetic de părinții lui.

 Știați că…nu se administrează niciodată concomitent calciu cu fier la copil pentru că își inhibă reciproc absorbția la nivelul intestinului subțire?

Mesajul meu:

Solicitați consultații de nutriție integrată pentru copii voștri, măcar de 3 ori/an. Ei mănâncă și cresc zilnic! Nu-i neglijați!

Vă așteptăm cu drag, la Cabinetul nostru, pentru acest tip de consultație de sănătate la copilul fără boli speciale.

 

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

 

 

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii