NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Cu cât riscul de boală severă e mai mare, cu atât beneficiul unui vaccin crește!

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

poza-15-mai-2016

Care-i contextul 2020?

Legat de pandemia cu SARS Cov2 la copil, studiile statistice aduc vești bune cu privire la evoluția clinică a bolii: aproape fără excepție, manifestările clinice sunt forme ușoare sau asimptomatice. Procentul de vindecare completă este foarte mare la copilul sănătos, fără comorbidități, bine hrănit și protejat corespunzător (între 97-98%).

DAR,

A venit toamna! Cu toții știm că, în sezonul rece, apar binecunoscutele infecții respiratorii la copil. Și, părinții mă întreabă, mereu, pe bună dreptate: ”Oare cine-i ”de vină” pentru desele îmbolnăviri ale copilului meu ????” Vă spun eu: ”Însăși copilăria-i ”de vină” – cu imaturitatea aparatului respirator specifică vârstei mici; cu vremea rea și reintegrarea în colectivitate – ca factori favorizanți.

Sigur, virozele copilăriei se vindecă, în general, cu bine! Rar, mai avem și unele evoluții mai severe ca de obicei, care necesită internarea copilului în spital…neplăcut și cam traumatizant pentru piticul nostru. Însă, cu grijă medicală și afecțiune părintească se rezolvă toate cu bine…..

DAR,

Anul acesta, în prezența pandemiei, lucrurile se complică! Alături de SARS Cov2, sunt prezente și toate celelalte boli cunoscute ale copilăriei: infecții respiratorii virale, rubeolă, rujeolă, oreion, streptococ, pneumonii, enterocolite, stafilococ, otite, varicelă, ș. a.

În acest context special, un copil aflat după o boală respiratorie severă cum este o bronșiolită cu virus sincițial respirator, pneumonie, gripă sau o enterocolită infecțioasă – ce au necesitat spitalizare, devine mult mai vulnerabil pentru achiziționarea infecției cu SARS cov2 – fie prin contaminare în spital, fie prin sensibilizarea căilor respiratorii inferioare nevindecate complet, fie prin deficiența imună tranzitorie (de convalescență) după un episod acut de boală. Această vulnerabilitate imună poate ține până la 3-4 săptămâni.

Alt aspect : atunci când există coinfecții, adică se suprapune Covid 19 cu altceva (cu bolile infecto-contagioase ale copilăriei sau cu alte infecții respiratorii virale specifice de sezon), lucrurile pot lua o turnură gravă, amenințătoare cu viața pentru copil.

Și clar, dintre toate virozele, cea mai redutabilă și mai agresivă este GRIPA. Rata de complicații la sugar și copilul mic este foarte mare (pneumonie, meningită, imunodeficiență).

Dragi părinți!

Această pandemie ne învață și ne reamintește că, protecția supremă în bolile infecto-contagioase de orice fel, este vaccinul specific. Cum luăm decizia să ne vaccinăm noi și copilul nostru? Cum gândim? Gândirea trebuie să fie de tip beneficii/riscuri! Cu cât riscul de boală e mai mare, cu atât beneficiul protecției prin vaccin crește.

Atenție! Celelalte boli grave ale copilăriei n-au plecat nicăieri. Ele sunt încă aici! Efectuați la medicul de familie toate vaccinările recomandate în schema națională de vaccinare! Poate optați și pentru vaccinarea facultativă împotriva Rotavirus, la sugarul mic, având în vedere că manifestările clinice de infecție cu Covid 19 la copil sunt frecvent de tip digestiv, iar infecția cu Rotavirus dă o enterocolită cu deshidratare mare ce necesită de regulă internare în spital.

Despre vaccinarea antigripală

Vă recomandăm să vă vaccinați antigripal atât voi, cât și copiii voștri!

Câteva recomandări/ răspunsuri la întrebări firești:

Când vaccinăm?

Perioada ideală de vaccinare este octombrie – noiembrie. Titrul maxim de anticorpi de protecție se atinge în 3-4 săptămâni. Perioada de gripă sezonieră cuprinde lunile decembrie-martie.

Ce fel de vaccin?

Este un vaccin anual, ce conține 4 tulpini de virus gripal viu atenuat de tip A și B care circulă mai frecvent în zona temperată.

 

  • Se face la alergici? Da, cu excepția celor cu alergie gravă la albușul de ou.
  • Se face la sugar? Da, de la 6 luni, cel pediatric, injectabil, în una- două doze, pentru prima administrare sau după caz.
  • Se face la copilul de creșă/ grădiniță/ școală? Da, ar trebui să fie vaccinați toți copiii care frecventează colectivități de orice fel, indiferent cât timp petrec acolo zilnic.
  • Se face la copiii cu boli cronice și afecțiuni speciale?” Da, dar aceștia  vor beneficia obligatoriu de sfat specializat pediatric.
  • Are reacții adverse la copil?” Este un vaccin cu experiență lungă de administrare în lume și, dacă este corect dat, reacțiile adverse raportate oficial de OMS au fost rare.

Forme de vaccin:

  • Clasic, injectabil, care se dă de la 6 luni de viață, bine tolerat.
  • Spray nazal – o formă nouă de administrare a vaccinului, bine tolerată, ”prietenoasă” pentru copil și ușor de administrat. Atenție, însă, căci se recomandă numai la copilul cu vârsta între 2-18 ani. Nu se administrează celor cu alergie severă la ou și/sau alergie la gentamicină.

Mesage to take home!

Orice părinte inteligent și responsabil va lua decizia de a-și vaccina copilul după o consiliere prealabilă cu medicul specialist pediatru!

 Și, să nu uitați că, în acest context special de pandemie, imunomodularea specifică sau nespecifică de sezon (”întărirea imunității”) – o practică obișnuită în perioada de toamnă – respectă criterii și recomandări medicale speciale. Nu faceți aceleași scheme din anii trecuți: ”Pentru că a mers bine…”. Nu luați inițiative de tratament fără sfat medical de  la pediatrul specialist. Ca să nu greșiți!

 

 

Articole similare

cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
educatie-medicala-pediatru-sibiu-06

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

Data publicarii: 2019-05-06 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii