TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

Detaliile vieții noastre de zi cu zi chiar contează!

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

2. CAUZE ȘI TRATAMENT

educatie-medicala-pediatru-sibiu-06

Tulburările de somn la copil – un capitol medical de curând studiat, care se întâlnește în practică mult mai des dacât v-ați aștepta! Statisticile spun că un copil din 10 riscă să dezvolte tulburări de respirație în somn (un procent de 9,6%). Iar privarea cronică de somn, din diferite cauze, determină afectarea vieții copilului pe mai multe planuri de existență, de la simplă oboseală până la boli cronice redutabile.

Forma lor cea mai severă este reprezentată de apneea/hipopneea obstructivă în somn, adică prezența unor episoade repetitive de oprire a respirației, cu afectarea oxigenării creierului și perturbarea somnului normal.

Cum le recunoaștem am stabilit deja…(vezi articolul precedent: ” Tulburările de somn la copil. 1. Semne și simptome”).

” Din ce motive apar tulburările de somn la copilul meu?”

  • Cauze locale legate de geometria particulară a căilor respiratorii superioare și/sau o conformație specifică a zonei faciale, limbii și dinților (macroglosia, prolaps văl palatin, palat îngust, retrognație, hipertrofie amigdaliană, ș.a.) și nazale (deviație de sept, rinite alergice și inflamatorii cronice, polipi, ș.a.). Aceste cauze determină obstacole la trecerea aerului, cauzând obstrucție și zgomote specifice.
  • Cauze generale: vârsta mică (sugar), boli genetice și endocrine, obezitate și boli neurologice ce dau dereglări ale tonusului muscular local sau deformații locale.
  • Cauze psihologice și comportamentale: temperamentul copilului, statusul și sensibilitatea emoțională (labilitate psihoemoțională, frici și anxietăți, îngrijorări și temeri, incapacitate de relaxare), traume emoționale suferite de copil.

 

  • Cauze asociate tulburărilor mintale și bolilor psihice (depresia este o boală mult mai des întâlnită la copil decât ne imaginăm, care se asociază de regulă cu insomnie, ș.a.).

 

  • Contexte socioculturale și familiale: stresul școlar, condițiie inadecvate de trai, certuri în familie, schimbări dese de ambient, călătorii obositoare, etc.

Și totuși, cauza cea mai frecventă a tulburărilor de somn la copil rămâne cea legată, de programul zilnic supraaglomerat de activitate al copilului, care nu corespunde nevoilor sale personale de odihnă (știut fiind faptul că nevoia de somn și relaxare diferă funcție de persoană); de obiceiurile greșite legate de rutina somnului (adică mai explicit, de ce face copilul vostru cu 2-3 ore înainte de a se culca).

Toate aceste cauze creează un dezechilibru cronic în ritmul corect veghe-somn, cu oboseală cronică, instalată pe neobservate și care duce la consecințe nedorite……

Diagnostic pozitiv:

Dragi părinți căutați și depistați semnele cheie:

”Sforăie mult și zgomotos, copilul meu noaptea, în somn?”,” Pare agitat, obosit și indispus ziua?”,” Are dimineața dureri de cap?”… Dacă răspundeți  ”DA!” la aceste întrebări simple, e cazul să apelați la un specialist pediatru. Veți investiga împreună cu acesta gravitatea și frecvența manifestărilor/ va colabora cu alte specialități în stabilirea cauzelor/vă va ajuta în stabilirea unui tratament cât mai precoce……

Diagnosticul pozitiv presupune o anchetă amănunțită a activităților zilnice ale copilului vostru, evaluarea stării generale de sănătate; evaluarea obiectivă a respirației ziua și în timpul somnului, stabilirea cauzelor locale și generale amintite, etc.

Ca și în cazul încercărilor de a stimula apetitul unui copil care ”nu mănâncă” și în situația de ”nu doarme!” vă recomand cu toată căldura să apelați la un specialist pediatru. De ce?! Pentru că somnul și mâncatul sunt aspecte esențiale ale vieții; sunt activități complexe, coordonate neuromotor reflex și psihoemoțional, pe care le putem ușor perturba prin intervenție incorectă. Greșelile sunt extrem de greu de corectat.

Tratamentul:

”Ce trebuie să fac eu, ca părinte, după ce am obsevat semnele clinice?”

La copilul de orice vârstă instaurați ritualul somnului! Atât trebuie să faceți!

Desigur că ora de culcare nu este fixă (pentru că un copil nu este un roboțel), dar ritualul de pregătire a somnului, DA! Respectați ritualul somnului de la sugar până la adolescent!

Și acum, să exemplificăm, pe scurt:

La sugar și copilul mic: 

Eu recomand ca baia zilnică, generală, să se facă seara, înainte de masă și de culcare. Ritualul îmbăierii pregătește terenul pentru ritualul somnului și asigură un mod minunat de liniștire după aventurile zilei. Noi toți știm că baia de seară este recomandată tuturor, mari și mici, în terapia tulburărilor de somn (vezi articolele ” Cu bebe la Spa. Baia generală și masajul”).

Ritualul îmbăierii la această vârstă ar trebui să fie ca o ședință ”Spa”, care cuprinde: întâi masajul și gimnastica, apoi băița, acasă, în confortul și dragostea părinților! Apoi urmează cina și somnul…toate acestea într-un ritual prestabilit, zilnic, ce conferă siguranță, protecție și confort micului ”răsfățat”! Scopul nueste doar igiena (obligatorie, de altfel), ci și relaxarea, conștientizarea propriului corp, cu dezvoltarea inteligenței fizice a copilului vostru, cu inițierea unei stări de bine înaintea somnului de seară.

ATENȚIONĂRI!

  • Atenție la gălăgia indusă de aparatele electrocasnice, tv și radio, chiar muzică ambientală considerată adecvată în timpul somnului sugarului care interferează profund cu odihna lui. Sugarul doarme bine în patul lui, în cameră răcoroasă, în liniște și penumbră.
  • Atenție la somnul superficial și neodihnitor al sugarului și copilului mic, purtat de părinții săi peste tot, în activitățile lor zilnice, în călătorii dese sau în distracții nocturne – copil ce doarme în brațe, în zgomot și poziții incomode, îmbrăcat ”de stradă”…ați înțeles ideea! Acesta nu este somn odihnitor pentru sănătatate.
  • Atenție la ce gustări dați copilului mic înainte de culcare: evitați dulciurile concentrate, alimente grele, mâncatul mult și lacom…Somnul devine neliniștit cînd burta e prea plină!

La copilul școlar și adolescent:

  • Atenție la mesajele subliminale transmise copilului școlar înainte de culcare, care-l îngrijorează și-l neliniștesc: ” ”Mâine ai o zi grea!”…”Ai grijă ce faci la test! Trebuie să iei notă mare!”…ați înțeles singuri ideea!!! Nu admonestați copilul înainte de somn! Evitați activitățile solicitante înainte de culcare (prea multă agitație/ prea multe impresii/ ceartă și lecții la ore târzii).
  • Atenție la copilul adolescent care are un program dezordonat și suprasolicitant, oboseală cronică, stres școlar sau emoțional. Pe fondul labil hormonal și psihologic caracteristic pubertății și adolescenței, copilul poate dezvolta ușor tulburări de somn, pe care voi, părinții, le sesizați târziu, doar prin consecințele lor diurne: iritabilitate, oboseală cronică, anxietate, indispoziție, somnolență diurnă și lipsă cronică de concentrare, etc. Atenție la insomnia adolescentului indusă frecvent de ”statul treaz” noaptea, ore în șir, pe rețelele de socializare sau jocuri.

 

Scopul declarat al acestui articol!

Somnul este vital pentru dezvoltarea armonioasă a copilului vostru ! Nu-l neglijați!

Am scris această scurtă informare către voi, părinți cu copii care nu dorm bine și nu se odihnesc suficient în ideea creșterii gradului de conștientizare și avertizare privind importanța depistării și corectării cât mai rapide a tulburărilor de somn și a multiplelor și gravelor complicații ce pot surveni la un copil privat cronic de un somn odihnitor. Avem metode de depistare și de corectare a acestor tulburări!

Vă așteptăm la consultație cu copilul sănătos care nu doarme bine, care nu se odihnește suficient, care nu are destulă energie a vieții pe care s-o folosească la cunoaștere și joc.

 

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii