SFATURI MEDICALE UTILE PENTRU PROTECȚIA COPILULUI TĂU ÎN COLECTIVITATE

” Pentru sănătatea copilului tău fii un părinte implicat! ”

SFATURI MEDICALE UTILE PENTRU PROTECȚIA COPILULUI TĂU ÎN COLECTIVITATE

SFATURI MEDICALE UTILE PENTRU PROTECȚIA COPILULUI ÎN COLECTIVITATE

poza-23-oct-2017

Sună clopoțelul!
Încep școlile, grădinițele și creșele! Vine sezonul rece cu cascada lui de viroze și îmbolnăviri!
Cum să ne protejăm suplimentar copiii în acest context de pandemie? Fiindcă, e clar că nu mai putem să-i ținem izolați!
Și atunci… Ce trebuie să faceți voi, părinții, concret ?!
Trebuie să creați premisele pentru reducerea infecțiilor în colectivitățile pe care copiii voștri le frecventează. Ajutați instituția (de stat sau privată) în demersul pentru sănătate și evitarea bolilor de orice fel, inclusiv COVID19, la copiii voștri.
Organizați-vă eficient și acționați pentru protecție.
Iată câteva sugestii medico – organizatorice:
Acționați pentru sănătate! Faceți o evaluare medicală generală a copilului vostru SĂNĂTOS la medicul pediatru de specialitate, înainte de intrarea în colectivitate. Căliți organismul copilului printr-o nutriție de calitate. Asigurați menținerea integrității sistemului imun la ”porțile de intrare” (piele, gură, mucoasa respiratorie). Nu administrați nejustificat tratamente de ”imunitate ” fără acordul unui medic specialist pediatru, mai ales în această perioadă de pandemie, când încă există incertitudini medicale vizavi de comportamentul Covid19 și de reactivitatea organismelor la infecția cu el. Toate aceste recomandări și multe altele – personalizate și adaptate pentru fiecare copil în parte – sunt obligatoriu de aflat de la un specialist.
Nu ezitați să țineți copilul acasă ori de câte ori prezintă semne de boală! Cereți sfat medical specializat incă de la debutul bolii.
Cereți periodic efectuarea unor analize de verificare! (secreție nazală ex. bacteriologic/exudat faringian+test Candida/ex. coproparazitologic, etc.). Nu uitați că nu există doar Covid19. Sunt și alte boli care pot sensibiliza organismul. Un aspect foarte important este ca aceste investigații și tratamente să fie făcute la toți copiii din colectivitate deodată și obligatoriu – cu acordul părinților. Laboratoarele mari oferă reduceri de preț, pentru colective mai mari de copii.
Cereți adeverință de la medicul pediatru pentru tușitorii cronici fără infecție! (de exemplu copii alergici, asmatici, cu rinite cronice noninfecțioase sau polipi, etc.), ca să nu existe îngrijorări sau izolare nejustificată a acestor copii care tușesc și le curge nasul dar, de fapt, nu sunt contagioși.
Solicitați triajul medical al copiiilor dimineața, la descinderea în colectivitate! Este dificil, dar extrem de util, acest gest medical de prevenție.
Solicitați înființarea unui spațiu de izolare special amenajat în incinta instituției, unde pot sta copiii bolnavi, până la venirea părinților/aparținătorilor/medicului.
Solicitați și participați activ la acțiunile de dezinfecție/dezinsecție/igienizare a spațiilor comunitare în care copiii voștri stau și învață sau se joacă mai mult de jumătate din zi, în fiecare zi.
Comunicați între voi, părinți și educatori deopotrivă (în grupurile de interes) spre binele fizic și spiritual al copiiilor din colectivitate. Nu uitați că această situație inedită medicală ne obligă să colaborăm cu toții, spre binele tuturor.
• Înființați un panou de informare săptămânală asupra bolilor infecțioase care circulă în grădiniță/școală/creșa (simptome și număr de copii afectați), inclusiv Covid19. Anunțați prompt ori de câte ori copilul vostru a fost diagnosticat ca purtător sănătos, contact sau cu semne de boală infecțioasă. Asta înseamnă să ajutați la stabilirea cât mai exactă a contextului epidemic al unei boli infecto-contagioase de orice tip. Vor fi informații extrem de utile și pentru medicul pediatru care vă consultă copilul, la primele semne de boală.

                                                                     Dragi părinți, luați inițiativa!
Dacă vreți să evitați transmisia comunitară a bolilor infecțioase – toate, nu doar Covid19 / dacă vreți să minimalizați cât de cât efectele / dacă vreți să controlați situația încă de la debut – atunci, pe lângă regulile generale transmise de forurile medicale și guvernamentale, este obligatoriu să stabiliți reguli de funcționare și protecție specifice colectivității din care face parte copilul vostru, care sunt acceptate și respectate de toți, părinți și educatori și copii, deopotrivă. Deci, colaborați,
                                                                     Și, cu siguranță, o să vedeți diferența!
……………………………………………………………………………………….
Copiii voștri mari și mici conviețuiesc împreună, în colectivități, cel puțin jumătate din zi, în fiecare zi, de luni până vineri. Împart totul, învață să dăruiască, să se valorizeze ca personalități, învață să respecte un program prestabilit. Și asta este minunat și benefic pentru dezvoltarea armonioasă a minții și spiritului, în această etapă de dezvoltare a lor.
Nu-i izolați pe perioada pandemiei! Pe motiv de frică de boală. Lăsați-i să frecventeze colectivitățile și educați-i continuu pentru prevenție. Învățați-i să se protejeze singuri! Fără să-i speriați! Prezentați-le măsurile și regulile de protecție ca pe un nou mod de viață, obligatoriu și util….ca spălatul pe dinți, de exemplu.
Fiți voi înșivă modele de educație sanitară pentru copiii voștri mari și mici.
Sănătate și succes!

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergii, nutriție, carențe de creștere,tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu, în caz de boală, la orice vârstă.

Articole similare

poza-15-mai-2016

NE VACCINĂM COPILUL ANTIGRIPAL? DA sau NU?!

Data publicarii: 2020-10-25 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
cabinet-pediatrie-18

HALOTERAPIA ÎN PEDIATRIE

Data publicarii: 2020-02-20 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru
educatie-medicala-pediatru-sibiu-06

TULBURĂRILE DE SOMN LA COPIL 2 CAUZE ȘI TRATAMENT

Data publicarii: 2019-05-06 Publicat in Categorie: Opiniile unui pediatru

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii