PRINCIPIILE DIVERSIFICĂRII

Despre ce trebuie să dăm de mâncare bebelușului nostru

PRINCIPIILE DIVERSIFICĂRII

PRINCIPIILE DIVERSIFICĂRII

poze-site-4

Hai să facem să fie totul mai simplu și proactiv! Hai să ne organizăm!

Ce știți deja:

Toată lumea știe că laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar, în primul an de viață. Laptele de mamă este un aliment complet, ce poate înlocui orice altceva în primele 6 luni. De ce? Pentru că are toți nutrienții necesari creșterii; pentru că e perfect tolerat de tubul digestiv imatur al sugarului; pentru că e alimentul speciei.

După 6 luni, dați lapte de la sân la două mese complete; dați-l între mese, de sete, de foame, de plăcere…În schimb, dați lapte praf numai cu porția, bine dozat și măsurat.

Mesajul meu:

Să nu uitați că alăptarea la sân rămâne principala hrană și plăcerea supremă a sugarului vostru până împlinește un an…și puțin după aceea, până pe la 18 luni.

Cum e cu diversificarea?

Idealul:

După 6 luni începe diversificarea alimentației. Mamele știu în general ce se dă. Toate cărțile scriu despre asta! Spuneți voi, sincer, nu-i așa că sunteți perfect informate? Aveți internet, reviste, emisiuni tv, soluțiile vedetelor cu copii, cărți întregi despre alimentația sugarului, pe care cele mai conștiincioase dintre voi chiar le citesc cu sârg, zeci de rețete… ”Bebele virtual” este întotdeauna bine și corect hrănit, primește cu plăcere și poftă tot ceea ce-i preparăm, nu se opune, nu comentează și mai ales nu refuză nimic!  Pe scurt bebele virtual e cuminte și mănâncă tot .

Realitatea e, însă, alta!

Problemele încep din momentul în care pășim în viața reală, cu sugarul nostru care refuză ce-i dați, ” sare” peste mese, face alergie sau diaree și nu știm de la ce, se îmbolnăvește și nu mai mănâncă nimic, nu mănâncă suficient cantitativ, vrea doar lapte, scuipă sau se îneacă, are colici, are preferințe alimentare cărora noi le spunem ”mofturi”, dar nu sunt așa…

Și atunci deveniți întâi derutate și apoi disperate. Pentru că ați făcut tot ce trebuia și n-a ieșit cum trebuie. Cam așa se întâmplă pe scurt…în realitate. Și atunci ce facem? Dăm vitamine? Renunțăm? Forțăm? Ne enervăm? Ce măsuri luăm?

 

Care este soluția medicală în hățișul ăsta de sugestii de piață ?

Soluția este reprezentată de crearea și respectarea unor principii de diversificare general valabile, de la care nu trebuie să ne abatem. Restul ține de ingeniozitatea voastră de a da ce trebuie, într-un mod agreat de copilul vostru.

PRINCIPII DE DIVERSIFICARE:

  • Alimentația diversificată începe la 4-6 luni, debutul ei variind funcție de tipul de lapte pe care îl primește sugarul.
  • Sugarul trebuie să fie perfect sănătos. Nu se introduc alimente noi la copilul bolnav, indiferent de importanța lor în regimul de boală.
  • Preferați alimentele de sezon, specifice regiunii geografice în care vă aflați, proaspete și pline de virtuți nutritive.
  • Numărul de mese/zi este de 4-5. Respectați orarul meselor. Îndesirea meselor duce la supraalimentare, iar rărirea lor, la subalimentarea sugarului.
  • Contează calitatea alimentelor și prospețimea lor. Idealul este ca fiecare masă să fie proaspăt preparată. Cantitatea de mâncare/masă contează de fapt, foarte puțin în alchimia creșterii sănătoase a copilului mare sau mic.
  • Introducerea alimentului nou se face treptat, funcție de toleranța și disponibilitatea copilului. Cantitățile se cresc progresiv.
  • Nu se dau mai multe alimente noi în aceeași zi.
  • Alimentul nou se propune, nu se impune. Nu forțați! Nu cedați ușor! Reveniți în altă textură, formă, gust, mai ales dacă este un nutriment esențial pentru creștere și dezvoltare.
  • Desertul/”dulcele” copilului este fructul și nimic altceva. Sucul de citrice se dă cu măsură, în cantități mici, nu neapărat zilnic. Nu pentru că favorizează cariile la un sugar care…nu are decât câțiva dinți, ci pentru că, în cantități mari, mobilizează calciul din oase, favorizând rahitismul.
  • Structura de principiu a meselor: carne, ouă sau brânzeturi se dau alternativ, de 2 ori/săptămână; fructele și legumele se dau zilnic, de 1-2 ori; laptele zilnic, de la sân sau formulele adaptate, 2-3 ori; cerealele fără gluten sunt obligatoriu prezente în alimentația sugarului, indiferent de greutate, după 6 luni, o dată pe zi, de preferință seara, pentru sațietate.
  • Valoarea nutritivă a alimentelor pe care le dați: făinoasele satură, deoarece au valoare energetică și calorică mare; legumele și fructele au valoare vitaminică foarte mare și participă la toate procesele metabolice din corp; carnea, ouăle și brânzeturile au proteine esențiale pentru dezvoltarea organelor și funcționarea sistemului imun; uleiurile vegetale și peștele conțin grăsimi esențiale pentru creier și oase; sarea de mare are iod și intervine în stimularea hormonului de creștere. Nimic nu trebuie să lipsească și nimic nu trebuie să fie în exces.
  • Asocierile benefice – sunt combinațiile de nutrimente care date împreună la o masă sunt ușor digerabile, bine tolerate și eficient absorbite de organismul micului sugar. De exemplu: carne/ouă/pește+legume; cereale+fructe; lactate/brânzeturi+fructe/legume. Sucul de fructe sau laptele se dau separat de alte alimente. Alegeți mâncăruri simple și sănătoase, maxim o combinație/masă. Fiți creative, dar nu vă complicați!

 

            Mesajul meu:

Înființați un jurnal alimentar. Nu pentru a nota cantitățile de alimente pe care le mănâncă copilul la fiecare masă, zi de zi. E obositor și absolut inutil. Notați doar alimentele. Marcați pe cele nou introduse. Atât. Ele sunt începutul procesului de digestie. Ele sunt cauza eventualelor tulburări digestive. Și apoi observați efectele, consecințele ingerării lor – scaunele, urina, apetitul, eventualele colici, vărsături, stări de disconfort, erupții pe piele, etc. Astfel puteți face legătura dintre cauză și efect.

 

             Rolul pediatrului?

Să personalizeze aceste principii de diversificare. Să le adapteze la preferințele copilului , la cerințele și obiceiurile culinare ale familiei voastre. Și apoi să supravegheze profesional – cu cifre – creșterea și dezvoltarea  armonioasă a sugarului vostru, ca rezultat concret al eforturilor depuse.

Ăsta este scopul hrănirii! Creșterea armonioasă și sănătatea copilului vostru. Nu alimentația după carte, că ar fi absurd! 

Atât despre ce dăm de mâncare. E puțin? Mult?

                                                                                             Va urma

 

Sfatul pediatrului specialist este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos, dar absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-23-oct-2017

STAREA DE PURTĂTOR SĂNĂTOS DE MICROB

Data publicarii: 2018-01-19 Publicat in Categorie: Copilul Sanatos
blog-copilul-sanatos-la-doctor

CUM RECUNOAȘTEM DISBIOZA COPILULUI NOSTRU?!

Data publicarii: 2017-07-06 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii