”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

Oferă-i copilului tău șansa unui părinte atent și corect informat medical!

”AU, MAMI, IAR MĂ DOARE BURTA!”

ABDOMENUL DUREROS RECURENT LA COPIL 1

cabinet-pediatrie-01

Precum vă anunțam luna trecută, m-am gândit să abordez pentru voi o situație medicală care poate fi interpretată atât ca simptom cât și ca boală. Este vorba despre durerea cronică de burtă – o stare extrem de frecvent întâlnită la copil, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.

Și acum să începem!

Când durerea de burtă e scurtă și trecătoare, sub formă de crampe, înainte de masă, de foame, de emoție, de furie  și frustrare copilărească, înainte de defecație, însoțită de vânturi, etc.  nu  prea avem nici un motiv de îngrijorare! Trece, uneori chiar fără să facem sau să dăm ceva!

Când durerea de burtă  este acută și se însoțește și de alte simptome specifice cum ar fi: febră, diaree, stare generală alterată, semne respiratorii,  situația e de obicei clară. Este vorba de durerea de burtă de acompaniament în alte boli infecțioase, cronice sau acute. Simptomele cedează odată cu vindecarea bolii de bază. Atenție la durerea acută și intensă în partea dreaptă a abdomenului! Ea reprezintă o urgență și adresarea către medic trebuie să fie imediată și obligatorie.

…Dar când durerea de burtă persistă cronic, e inconstantă, nesistematizată, cu semne clinice generale subtile și mai greu sesizabile, care evoluează și se agravează în timp, influențând negativ viața copilului, alimentația și creșterea lui….atunci se schimbă situația! Atunci vorbim de abdomenul cronic dureros la copil.

 

” Ce-o fi, mamă? Oare din ce cauză te doare mereu burtica? ”

Există două tipuri de abdomen dureros cronic recurent:

  • Abdomenul dureros cronic organic, de cauză obiectivă: cel în care găsim cauza obiectivă și o putem demonstra.
  • Abdomenul dureros cronic nonorganic, funcțional: cel în care pur și simplu descoperim cauza, dar nu o putem dovedi prin analize, ci doar prin evaluare clinică și istoric familial de boală. Paradoxal, în lumea noastră modernă, în care extravaganțele nutriționale, greșelile și excesele alimentare par să fie regula,acest tip de durere abdominală cronică, fără motiv aparent, se întâlnește tot mai des, la toate vârstele. Îi voi aloca un articol special!

 

Cauze și motive:

    • Pentru durerea abdominală ”adevărată”de cauză organică: reflux gastroesofagian, gastrită , ulcer gastroduodenal, boli hepatice și/sau biliare, boala inflamatorie intestinală, infecția urinară și alte boli renale cronice, intoxicații diverse, tulburări de ciclu menstrual la fete,etc. Acestea sunt cazurile și situațiile clinice obiective, în care putem dovedi concret cu analize și investigații imagistice cauza durerilor de burtă.
  • Pentru durerea nonorganică, ”falsă”, funcțională: intoleranțele alimentare, dispepsia funcțională neulceroasă, sindromul intestinului iritabil, migrena abdominală, anorexia nervoasă, constipația cronică,etc.

 

Sigur, dragii mei, lucrurile sunt puțin mai complicate, dar voi, ca părinți iubitori și responsabili, cu alte meserii decât cea de doctor, vă puteți face o impresie generală, extrem de utilă pentru noi, toți.

Cum se manifestă abdomenul dureros cronic, în general?

Sunt dureri de burtă (colici sau crampe) care țin mai mult de 14 zile, suficient de severe ca să afecteze activitatea normală a copilului vostru, minim 1 episod/săptămână, într-o perioadă de minim 3 luni, cu stare generală modificată (indispoziție, paloare accentuată, anemie, apetit capricios, apatie, iritabilitate, plâns, dureri de cap). Diareea sau constipația care durează mai mult de 1 lună și asociază constant dureri de burtă – intră și ele în discuție.

”Unde te doare, mamă?”

În aproape toate situațiile clinice, copilul arată cu palma deschisă sau cu degetul arătător, zona din jurul buricului. Indiferent de cauză, asta-i zona în care copilul percepe cel mai frecvent durerea. Rar se întâmplă să ne arate copilul o zonă dureroasă strict localizată.

Ce trebuie să observați voi, părinții?!

Un copil isteț și bun observator spune propoziția:” Au, mami mă doare burta!” din tot felul de motive subiective sau obiective. Cum le deosebești? Subiectiv vrea ceva: atenție, iubire, are dorințe pe care vă forțează astfel să le luați în considerare. Sau, tot subiectiv, nu vrea să facă ceva: să doarmă, să meargă la școală, grădiniță, să mănânce, să se spele, etc. În aceste situații copilul e ok, continuă să se joace, uită repede de durere, nu are simptome de boală. Când durerea e obiectivă copilul e  exagerat de agitat sau invers, e apatic, zace; caută poziție preferențială care-i atenuează durerea; are alte semne de boală; se trezește din somn de durere; reclamă permanent că-l doare, etc.

Faceți o evaluare periodică a regimului de viață, stării emoționale și fizice a copilului vostru.

Pot apare și alte simptome de acompaniament a durerilor de burtă cronice, pe care le puteți observa și monitoriza singuri la copilul vostru: balonare, vărsături periodice, miros urât în gură (halena), afte și alte ulcerații bucale, greață, lipsă de poftă de mâncare, etc. Variabilitatea individuală este foarte mare! Dar, dacă sunteți atenți, le veți observa și sistematiza singuri, fapt de mare ajutor pentru pediatrul vostru care se străduiește să stabilească diagnosticul corect și conduita de urmat. Majoritatea sunt însoțite și de tulburări de tranzit (diaree, constipație) sau tulburări de creștere.

Ce întreabă doctorul?

”De când doare?… Care este ritmul durerii?… Ce alte semne de boală are copilul vostru?… Ce face copilul când îl doare burta?… Cum reacționează la durere?… Descrieți tranzitul intestinal și aspectul scaunelor din ultimele săptămâni/zile… Care este istoricul medical al copilului?… Ce tratament a efectuat pentru durere și cum a reacționat copilul la el?”….

Căutăm boli anterioare și sensibilități personale sau familiale care ar justifica durerile. Evaluăm starea generală fizică (greutate/ alimentație/ apetit) și psihică ( e vioi sau apatic, obosește repede, durerea îi afectează regimul de viață și somnul sau nu).

Atunci când descrieți simptomele e foarte important să nu uitați să menționați și manifestări fără legătură cu durerea de burtă sau care vi se par lipsite de importanță cum ar fi : erupții, scăderea poftei de mâncare sau a energiei, schimbări bruște și inexplicabile de dispoziție emoțională, dureri de cap, erupții pe piele, aversiuni alimentare, dureri de oase sau articulații, schimbări în regimul de viață al copilului care pot provoca stres emoțional familial sau școlar, etc…. Și alte informații care vi se par a fi utile în stabilirea diagnosticului.

Observațiile voastre și răspunsurile pertinente la întrebările de mai sus ne ajută foarte mult pe noi, medicii, să ne orientăm mai rapid în diagnostic, să scutim copilul de investigații inutile și de tatonări terapeutice fără rezultat.

Ce trebuie să faceți, de primă intenție, când pe copil îl doare burta? Ce să-i dați?

Recomandăm: un regim alimentar ușor, de cruțare digestivă, cu evitarea alimentelor iritante și alergizante; lichide multe și ceai, nu prea reci sau prea fierbinți (cruțare termică digestivă), în cantitate mică/porție; calmante potrivite pentru stomac și intestin, recomandate de medicul de familie, sunt indicații bune pentru moment. Uleiul de mentă și calciul carbonic calmează și fac pansament digestiv. Repaosul și întreruperea activității sunt recomandate, dacă și copilul simte nevoia de odihnă. Nu forțați copilul să ia sau să facă ceva! Dacă e la vârsta când cooperează, consultați-l în legătură cu ce simte, ce ar mânca sau bea. Dacă nu vrea, lăsați-l pur și simplu în pace și studiați simptomele.

Înainte de a ajunge la medic, părinții întotdeauna ”dau ceva” de durere. Studiați ce efect are ce i-ați dat și pentru cât timp. E important!

În afecțiunile digestive evitați administrarea de ibuprofen pentru durere!

………………………………….

Cam atât am avut de spus, în scris, despre cauze, motive, manifestări și prim ajutor în afecțiunea denumită științific ” Abdomenul dureros recurent”. Vă invit să citiți și următorul articol despre  ”Au, mami, mă doare burta, dar nu am nimic! Ce am?!” sau  ”Durerea de burtă fără cauză aparentă sau ” Abdomenul dureros nonorganic funcțional” cum se denumește această boală oficial și medical.

 Vă aștept cu drag

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii