OBSTRUCȚIA NAZALĂ PERSISTENTĂ

Despre nasul înfundat care nu mai trece...
În această situație de boală, evaluarea părintească chiar contează!

OBSTRUCȚIA NAZALĂ PERSISTENTĂ

OBSTRUCȚIA NAZALĂ PERSISTENTĂ

blog-copil-gradinita

Salut prieteni, părinți cu copii!

Cred că e timpul potrivit să vorbim puțin despre nasul mititel dar ”plin de probleme” al copilului vostru; mai ales în sezonul rece.

Prima întrebare firească este:

De ce, după o viroză ”vindecată”, copilul rămâne cu nasul înfundat săptămâni în șir?”

Cauze banale:

  • diferențele mari de temperatură între înăuntru și afară, în sezonul rece, pot duce la înfundarea nasului.
  • persistența unor secreții nazale apoase, după viroze, care se acumulează, mai ales dimineața, dar nu au semnificație de boală.
  • ”ciclul nazal” adică reflexul de curățare a căilor respiratorii, periodic în cursul zilei, un act fiziologic normal, dar care este mai zgomotos la copii și bătrâni.

 

  • O oarecare predispoziție familială către rinite la frig, manifestate ca sensibilitate locală, fără legătură cu imunitatea generală a individului… Apropos! Astea nu se tratează în nici un caz cu preparate de imunitate sau antialergice.

Situații de boală cu obstrucție nazală persistentă:

  • Viroze specifice care determină printre altele și inflamarea cronică ( uneori și 6 săptămână) a ganglionilor din zona nas-faringe. Adenovirozele sunt cele mai frecvente și mai cunoscute.
  • Succesiunea de 2-3 viroze diferite, una după alta (” back to back”) situație în care, practic, nu este timp destul pentru vindecarea mucoasei nazale între 2 episoade. Este o situație caracteristică tandemului sezon rece+grădiniță.
  • Polipii /vegetațiile adenoidiene/ rinoadenita cronică hipertrofică – în care, inflamarea mucoasei nazale este însoțită de inflamarea ganglionilor – cea mai importantă cauză la copil. Tocmai de aceea îi voi dedica acestei teme, articolul următor.
  • Rinita alergică, fără microbi, fără ganglioni umflați…Dar despre asta de abia aștept să vă povestesc, pe îndelete, într-o altă serie de articole…spre primăvară, când e vremea alergiei.

Cam astea sunt cauzele…

Toată lumea recunoaște problema. Toți părinții sunt îngrijorați și și-ar dori să o rezolve ”definitiv”. Și pe bună dreptate! Multe efecte negative poate avea o insuficiență respiratorie cronică determinată de obstrucția nazală permanentă…

Impactul în timp asupra sănătății copilului vostru:

  • Îi afectează creșterea și dezvoltarea, apetitul și vigoarea, somnul și capacitatea de concentrare; în final inteligența și performanțele școlare. De ce? Din 2 motive: efortul respirator permanent care epuizează copilul și insuficienta oxigenare a țesuturilor, inclusiv a creierului.
  • Starea de inflamație cronică din zona ORL favorizează supranfecția cu microbi, cu Candida, otitele repetate și uneori scăderea auzului (temporară sau definitivă).

În situațiile de boală descrise, cel mai mult contează evaluarea voastră, a părinților. Contează foarte mult să știți despre ce este vorba; dar și mai mult contează momentul în care vă adresați pediatrului.

Vă aștept în următorul meu articol cu un plan de acțiune și soluții medicale practice și eficiente, care sper să vă ajute să luați o decizie în cunoștință de cauză când vă întâlniți cu această situație de boală la copilul vostru.

                                                                                       Va urma

 

Sfatul specialistului pediatru este esențial în probleme de imunitate, alergie, nutriție, carențe de creștere, tulburări funcționale digestive, mici nereguli și atipii la copilul aparent sănătos și absolut obligatoriu în caz de boală, la copilul de orice vârstă.

Articole similare

foto-copii-pediatrie-sibiu-13

CONVULSIILE FEBRILE LA COPIL

Data publicarii: 2019-11-19 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav, Copilul Sanatos
poza-12-oct-2017

CE MAI E NOU ÎN INFECȚIA CU HELICOBACTER PYLORI LA COPIL

Data publicarii: 2019-10-10 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-01

GREȘELI ÎN ABORDAREA INFECȚIILOR RESPIRATORII LA COPIL

Data publicarii: 2018-12-02 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav
cabinet-pediatrie-nov-18

DUREREA ABDOMINALĂ FĂRĂ CAUZĂ APARENTĂ

Data publicarii: 2018-11-07 Publicat in Categorie: Copilul Bolnav

Medic Primar interne - PEDIATRIE

Ambulatoriu de specialitate

Lămurim ce e neclar! Dărâmăm ” mituri populare” despre sănătate și boală la copil! Discutăm despre prevenirea bolii, semne de alarmă și agravare , imunitate, sensibilități familiale.

Detalii